Deel dit bericht:

Chahida Bouhamou: “Geef leerlingen een gebruiksaanwijzing voor studeren” | Gelijke onderwijskansen podcast #3

Voor studenten die als eerste in hun gezin gaan studeren aan het hoger onderwijs, de zogenaamde eerstegeneratiestudenten, kan de stap naar studeren best lastig zijn. Welke obstakels komen zij vaak tegen? En hoe kunnen programma’s zoals U-Talent Up en de UP Community hen daarbij ondersteunen?

 

‘Gebruiksaanwijzing’

In deze podcast is Chahida Bouhamou te gast. Chahida is projectleider van U-Talent UP en van de UP Community. Dit zijn beide programma’s van de Universiteit Utrecht die gericht zijn op (aankomende) eerstegeneratiestudenten. Chahida was zelf ook een eerstegeneratiestudent en weet als geen ander hoe het is als voor jou de ‘gebruiksaanwijzing’ voor studeren ontbreekt. We bespreken de ervaringen van Chahida die als eerste in haar gezin ging studeren. Hoe maakte zij haar studiekeuze? Waar liep zij tegenaan tijdens haar Hbo-opleiding en waarom ging ze pas studeren aan de universiteit toen ze al een poos aan het werk was?

Ondersteuning in een lange lijn

Ook vertelt Chahida wat zij havo- en vwo-leerlingen uit de bovenbouw, die net als zij straks de stap gaan zetten naar het hoger onderwijs, wil meegeven. Wat leren ze in bij U-Talent UP en bij de UP Community en waarom zijn deze programma’s nodig? Waarom is het belangrijk om deze leerlingen in een lange lijn, gericht op gelijke onderwijskansen (waar ook ons UGO-programma in past) te begeleiden?

Worstelen

Duidelijk wordt dat (toekomstige) eerstegeneratiestudenten vaak meer dan anderen worstelen om hun draai te vinden in het hoger onderwijs. Leerlingen of studenten met ouders die wél in het hoger onderwijs gestudeerd hebben, worden daarbij meestal door hun ouders goed wegwijs gemaakt en begeleid. Daardoor ‘bewegen’ ze zich vaak een stuk makkelijker door hun studietijd. Terwijl studeren voor iedereen een fijne tijd zou moeten zijn, toch?

Dit en meer in deze podcast!

Luister hem hier of op Spotify en deel hem vooral met anderen voor wie deze aflevering ook interessant kan zijn! Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten in de comments.

Gerelateerde artikelen

Voor onze UGO-lessen maken wij gebruik van het online platform LessonUp. In deze casestudy kun je lezen waarom wij voor LessonUp hebben gekozen en waarom dit het perfecte platform is voor onze online taalondersteuningslessen.
In iedere UGO-tekst hebben we tien (moeilijke) woorden geselecteerd die belangrijk zijn voor het begrip van de tekst. Hoeveel tijd besteed je bij de introductie op het onderwerp van de tekst aan het semantiseren van deze woorden?

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.